måndag 17 maj 2010

Om ett recept

Det känns som att den här bloggen blir lite av en klaogmur ibland. Därför ska jag dela av mig av livets goda som kompensation. Gav mig på att baka en födelsedagstårta till bästa kollegan i världen.

Tårtbotten bakar man själv, tänkte jag medan det där torra, dödstrista sockerkaksmonstret hovrade i bakhuvudet. Det är nämligen så drömmen om en sockerkaka brukar sluta för mig. En torr och dödstrist besvikelse. Men idag surfade jag mig till ett recept som inte är riktigt som jag är van vid, men jä-lar i det så god den blev!

Så här:
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl

Smörj och bröa en hålform, lite större än 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och vispa ihop med elvisp.
Tillsätt vetemjölet och kör försiktigt med elvispen.
Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.
Klatt! Ät den sådär ljum och härligt nybakad eller vaför inte skapa en liten bakelse eller tårta av den.

Hemligheten här tror jag är smöret och att hälla vatten i det smälta smöret. Kan vara. Fågan är nu bara hur jag ska lyckas dela den. Den är så fluffig så fluffig! Bästa kakan jag gjort!
I eftermiddag blir det överraskningspickninck för kollegan på klipporna nere vid vattnet i solen. Perfekt!
Kan vara läskigaste tårtan någonsin. Från kollegans födelsedag förra året. Jag är hopplöst dålig på att pynta bakverk. Men här var det insidan som räknades. Bild utlovas på dagens bakverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar