torsdag 19 augusti 2010

Ge mig oxytocin

Listan på igångsättningsmetoder kan nu utökas med de här. De låter rimliga tycker jag,

Stimulering av bröstvårtorna frisätter hormonet oxytocin och kan hjälpa till att starta förlossningen. Sannolikheten för att det ska fungera är störst om livmodermunnen är mogen och redo att öppnas, annars verkar det bidra till att påskynda mognadsprocessen. Det finns ingen regel för hur mycket eller hur frekvent stimulering av bröstvårtorna som behövs för att stimulera värkarna.

• Promenader är ett annat vanligt råd. Förklaringen kan vara att det invändiga trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen stimulerar frisättningen av oxytocin, vilket man tror kan sätta igång förlossningen. Om barnet inte är fixerat eller ligger högt upp i bäckenet kan promenaderna också göra att barnet lägger sig i ett bättre läge, vilket ökar sannolikheten för att förlossningen ska starta av sig själv.

• Alternativa behandlingsmetoder Vissa kvinnor tror att alternativa behandlingsmetoder, som akupunktur eller reflexologi, kan hjälpa till att få igång saker och ting. Lyssna inte på förslag som att använda laxermedel som ricinolja eller vattenlavemang, vilket stimulerar tarmrörelserna. Det kan leda till obehag, ibland vara smärtsamma och leda till komplikationer som infektioner eller uttorkning.

Nu ska jag ta mig en igångsättande promenad. Det där med att nypa i bröstvårtan känns som att man kommer få nog av senare ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar